Какви стъпки да предприемете процедура за развод?

Трудова злополука
Знаете ли правата си при трудова злополука?
04.04.2018
Можем ли да обжалваме глобите на КАТ?
Можем ли да атакуваме глобите на КАТ в съда?
05.04.2018

Какви стъпки да предприемете процедура за развод?

развод

Мислите за развод, но не сте сигурни откъде да започнете?

Ето какво трябва да знаете за първите стъпки.

  1. Уверете се, че искате развод. Разводът е окончателен. Когато се разведете, вие и вашият съпруг вече не сте семейство. Много хора искат да се разведат, но не желаят да преминат през трудните моменти на развода или не желаят да ги предадат на децата си и затова избират да останат заедно „за децата“. Това обаче не е решение. Ако брачната ви връзка не върви, препоръчваме да вземете сериозно решение, защото често развода е най-добрият и най-безопасен начин на действие.
  2. Намерете бракоразводен адвокат, който ви харесва и може да му се доверите. Защо е важно да харесвате вашият адвокат? Защото ще работите заедно за постигане на вашата цел – прекратяване на брака. Затова много важно е да ви хареса човекът, който решите да ви представлява.
  3. Оставете адвокатурата на вашия адвокат. Много клиенти отправят съвети към адвоката, дадени им от приятели, колеги и дори от съпруга си по време на развод. Повярвайте на адвоката си, за да върши най-доброто за вас. Не пренебрегвайте неговите съвети. Ако го направите, това може да ви струва вашият случай. Адвокатите са професионалисти и знаят какво правят, за да представляват Вашите най-добри интереси.

Какви документи ще ви трябват за започване на процедурата за развод?

  • Акт за брак – в оригинал;
  • Актове за раждане на децата – копия;

Бракът е сключен с чужденец. Може ли развода да е в България?

Сключен граждански брак с чужденец може да бъде прекратен чрез развод и в България, ако един от съпрузите е български гражданин или има обичайното местопребиваване на територията на Република България. Брака с чуждене може да бъде прекратен както по взаимно съгласие, а така и по исков ред (когато липсва съгласие).

Когато не е налице взаимно съгласие, след подаване на Исковата молба в съда в България препис от нея се изпраща на другият съпруг – чужденец. Връчването на съобщенията се извършва на настоящия, а ако няма такъв –  на постоянния адрес на ответника в чужбина. Ако съпругът не знае адреса на ответника в чужбина, то  съобщението до ответника за предявения иск за развод срещу него може да се извърши чрез публикация в неофициалния раздел на „Държавен вестник”. Ако въпреки публикацията в „Държавен вестник”, ответникът не се яви на делото, то съдът му назначава служебен адвокат  на разноски на ищеца, който да представлява ответника по делото.

Статията представя общи положения и не е правен съвет. Авторът й не носи отговорност за предприемането на каквито и да е правни действия въз основа на съдържанието й.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *