Колата ви е повредена от дупки по пътищата? Знаете ли кой носи отговорност и как да защитите правата си?

Дисциплинарно уволнение
Дисциплинарно уволнение – какви права има работника и как да ги защити?
10.04.2018
злополука с автобус
АВТОБУСНА КАТАСТРОФА – кой носи отговорност?
03.05.2018

Колата ви е повредена от дупки по пътищата? Знаете ли кой носи отговорност и как да защитите правата си?

Кой носи отговорността за повредена кола от лоша инфраструктура?

Пътищата са предназначени да осигурят максимална безопасност за шофьорите. За съжаление, лошата пътна настилка е факт. Една от най-честите причини за аварии и повреда по автомобила са дупки и неравности на пътното платно.

Задължението по изграждането, ремонта и поддържането на пътищата е на Агенция “Пътна инфраструктура” – за републиканските и на съответната община – за общинските пътища. Следователно отговорност за настъпилите вреди носи задълженото лице по изграждането, ремонта и поддържането на пътищата. За да се ангажира отговорността на общината или Агенцията, то следва да са налице няколко предпоставки, а именно:

  • вреда – имуществена или неимуществена.
  • неизпълнение на задължението от страна на общината или агенцията да обезопаси движението по пътищата и да ги ремонтира своевременно.
  • причинна връзка между вредата и деянието – т.е. следва да се докаже, че конкретната вреда е възникнала в резултат на противоправното деяние на задълженото лице. Необходимо е пътното препятствие – дупка, шахта и т.н., причинило повредата, да не е било обезопасено или сигнализирано по какъвто и да е начин.

Какво трябва да направите, когато ви е причинена вреда по автомобила вследствие на лошото състояние на пътя?

В случай, че претърпите вреда от необезопасена дупка или неравност на пътното платно, това което следва да направите е да сигнализирате служителите на КАТ, които трябва да посетят мястото и да съставят протокол за настъпване на пътнотранспортно произшествие. Така съставения протокол представлява официален документ, който има доказателствена сила относно отразените в него обстоятелства и сочи предварително вината на участниците в пътно-транспортното произшествие.

Хубаво е да имате свидетели. Ако сте пътували сами, но около мястото на инцидента има офиси и магазини, поискайте координати на хора, които са видели случилото се. Задължително направете снимков материал, като по възможност направете снимките така, че да удостоверяват времето в което са направени.

Колко пари ще ви струва един съдебен процес?

Съдебният процес излиза безплатен на страната, която спечели делото. При това положение ако се оценят добре обстоятелствата, съдебният процес не би Ви струвал нищо, в случай че сте правата страна.

Статията представя общи положения и не е правен съвет. Авторът й не носи отговорност за предприемането на каквито и да е правни действия въз основа на съдържанието й.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *